Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2011 23:13 - Как се разбира, че е празник или как да резбереш,че си станал софиянец
Автор: valetudo Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1566 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Винаги особено много се забавлявах , когато чуех израза, че по празниците софиянците си отиват по селата или в прав текст казано който е от столицата, дефакто си е див селянин по душа и корени. Моя милост е от Търново , но с постоянно жителство във София. Честно никога не съм се възприемала като от някое определено място. Може би това е защото поне веднъж седмично пътувах за някой по-голям град - Варна, Русе, Силистра, В.Търново, Плевен, Пловдив...и прочие. Напоследък обаче живота така ме завъртя в личният си ураган, че безпричинните ми пътувания до другия край на страната пооредяха за сметка на ходенето на село. Значи аз вече съм истинска софиянка! От столицата, към балкана и обратно. Чувството за принадлежност е приятно, но и странно. Въпреки това съм горда, че вече съм част от нещо голямо. От селото ми с постоянно население 2 души в радиус от 20 км. и в още по-голямото село с 7456457души на квадратен инч. 
 *Вмаквам пояснение: Цислото  "7456547" не е току така набрано слепешката с двете ми леви ръце. То си има особено важно значение - това са хората които попринцип за един ден ми преглеждат профилите във фейсЪ, сайтовете за запознанства, пишат в скайп и т.н. Виждате ли, днес това ми е начина да разбера че е празник - от цели 16 часа никой не ми е писал нищо!Ужас! Профилът ми е като гол. Никой не праща клипчета, песни, ревливи и сантиментални словоизлияния, колко добри приятели сме. Пък и аз все още никъде не съм прочела за контролното по география на някой. Това вече си е сигурен и леко плашещ източник на съмнението ми , че днес е някакъв празник.
Вие какво точно празнувате тия дни? Или няма значение, какво е по календар, важното е да сте със семейството и да е не работен ден....За мен лично важи второто.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. goran - Селото само по себе си значи земеделие, труд, живот, природа и дори космос
26.04.2011 21:43
Не е проблема в селото, а в нас!
цитирай
2. valetudo - Проблема е, че в големия град същ...
27.04.2011 09:03
Проблема е, че в големия град съществува една такава анонимност.Може и комшията с който сте врата до врата да не те познава и от там като не извадиш селото от себе си и става страшно.....
цитирай
3. pagan - Приказката е:
11.05.2011 22:03
"Столичани си заминаха на село, останахме само софиянци" Но не е толкова важно КЪДЕ си роден, колкото манталитета! Както има още една приказка:- "В чужда църква със собствен Господ не се ходи"! Т.е. Като дойдеш в София, се дръж като софиянец, не паркирай колата си в центъра на мегдана, съобразявай се с голямото движение, не хвърляй боклуци, Постарай се да не мЬякаш, а да говориш правилно,- без селски жаргон и държание! Въобще в Рим се дръж като римляните, не се опитвай да им налагаш своя манталитет, мироглед и разбирания, не се дръж като "сиромашко- не видяло" (трамвай, метро, мол , и т.н.) Не вдигай шум, защото не си сам в собствената си къща, говори тихо, не се "доказвай", колко си "велик", извинявай се, не пререждай, не се дръж нагло, не се напивай и т.н
защото по- бурния живот на софиянци и по близкия достъп до институции, културни институти, по- големия контакт с хора, (по- голяма конкуренция), предполага по- богат опит, култура, информация, библиотеки и т.н. Разбира се, всичко това е в неразривна връзка с "първоначалната база данни"- т.е. домашното възпитание. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valetudo
Категория: Лични дневници
Прочетен: 18117
Постинги: 5
Коментари: 26
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031